Ή αλλιώς: Πού πήγε ο έρωτας, Μαργαρίτα;
Ζούμε στην εποχή του Insta love και του TikTok heartbreak. Οι σχέσεις πια κρατάνε όσο ένα Insta story – 24 ώρες ή μέχρι να εμφανιστεί το επόμενο καλύτερο match. Όλοι ψάχνουμε το “κάτι παραπάνω”, αλλά όταν το βρούμε… ξεχνάμε ότι θέλει και λίγη δουλίτσα.
Γιατί όμως οι σχέσεις (και οι γάμοι) δεν κρατάνε; Είναι η εποχή; Είναι οι άνθρωποι; Είναι η κακή σύνδεση στο WiFi; Για πάμε να δούμε:
📱 1. Πάρα πολλή επικοινωνία, καθόλου σύνδεση
Ναι, μιλάμε με κάποιον 24/7 – αλλά για τι; Μemes, GIFs, emojis, και το κλασικό “τι κάνεις; – καλά, εσύ;”. Ουσιαστικά, λέμε πολλά αλλά σημαντικά δεν λέμε τίποτα. Οι σχέσεις χτίζονται με συναισθηματική σύνδεση, όχι με stories στο IG.
🚪 2. Έχουμε πάντα μια έξοδο κινδύνου
Μια στραβή να γίνει, κι αντί να το παλέψουμε, την κάνουμε. “Too much drama”, “δεν είμαστε συμβατοί”, “δεν ήταν meant to be”. Παλιά, οι άνθρωποι επιδιόρθωναν. Τώρα, κάνουμε unfollow. Οι σχέσεις δεν είναι ένα πείραμα που αν δεν βγει, το πετάς – είναι επένδυση.
🧠 3. Το εγώ είναι πιο σημαντικό από το εμείς
Η εποχή μας είναι γεμάτη “εγώ”: self-care, self-growth, self-awareness. Υπέροχα όλα, αλλά αν δεν αφήσεις χώρο και για έναν άνθρωπο να μπει στη ζωή σου, τότε δεν κάνεις σχέση. Κάνεις μονόλογο με χειροκρότημα.
💡 4. Έχουμε ΤΟΣΕΣ επιλογές… που δεν επιλέγουμε
Η λογική του “μπορεί να βρω κάτι καλύτερο” μάς έχει καταστρέψει. Πλέον οι σχέσεις μοιάζουν με online shopping: αν δεν σου κάνει, επιστρέφεις και πας στο επόμενο. Μόνο που οι άνθρωποι δεν είναι παπούτσια. Και δεν έχουν “επιστροφή εντός 14 ημερών”.
🫠 5. Περιμένουμε το τέλειο
Θέλουμε το απόλυτο ταίρι: να είναι γοητευτικός/ή, αστείος/α, έξυπνος/η, σταθερός/ή, sexy αλλά χωρίς να το δείχνει πολύ, ανεξάρτητος/η αλλά να μας στέλνει μήνυμα καληνύχτα. Spoiler: Αυτό δεν υπάρχει. Και αν υπάρχει, είναι ή AI ή ήδη παντρεμένο.
🎭 6. Παίζουμε ρόλους αντί να είμαστε ο εαυτός μας
Το ραντεβού γίνεται σαν audition: προσπαθούμε να δείξουμε την “καλύτερη εκδοχή” μας, κρύβοντας τα αληθινά μας στοιχεία. Και μετά, όταν αρχίσουμε να είμαστε ο εαυτός μας… ξενερώνει ο άλλος. Μα πώς να μη ξενερώσει; Αφού του πούλησες άλλο trailer.
🎢 7. Μπερδεύουμε το πάθος με το δράμα
Αν δεν τσακωνόμαστε σαν σε σκηνή από σειρά του Netflix, δεν έχει “ένταση”. Μπερδεύουμε τον ενθουσιασμό με τα νεύρα και το δράμα με τον έρωτα. Όμως, σχέση δεν είναι rollercoaster – είναι ένα ταξίδι. Αν θες να ουρλιάζεις συνέχεια… πήγαινε σε escape room.
⏳ 8. Ζούμε με ρολόγια και deadlines
“Πρέπει να παντρευτώ μέχρι τα 30”, “πρέπει να κάνω παιδιά μέχρι τα 35”, “πρέπει να έχουμε σχέση Χ μήνες για να είναι σοβαρή”. Και κάπου εκεί, ξεχνάμε να ζήσουμε την ίδια τη σχέση. Ο έρωτας δεν έχει ρολόι. Εκτός αν μιλάμε για τα ξυπνητήρια που χτυπάνε όταν κάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.
💔 9. Φοβόμαστε να πληγωθούμε
Κι έτσι δεν ανοιγόμαστε, δεν ρισκάρουμε, δεν νιώθουμε. Και χωρίς αυτά… δεν αγαπάμε. Όλοι θέλουμε το “για πάντα” αλλά κανείς δεν θέλει να περάσει απ’ το “και στα δύσκολα”. Όμως, χωρίς λίγη τρικυμία, δεν εκτιμάς ποτέ την ηρεμία.
🎯 Συμπέρασμα:
Οι σχέσεις σήμερα δεν είναι πιο δύσκολες – απλά εμείς είμαστε πιο απρόθυμοι να μείνουμε, να δουλέψουμε, να επενδύσουμε. Θέλουμε το αποτέλεσμα χωρίς τη διαδικασία. Τον καρπό χωρίς τη φροντίδα.
Αλλά αν βρεις έναν άνθρωπο που σε κοιτάει με αληθινό ενδιαφέρον, που σε “αντέχει” στα δύσκολα και γελάει με τα (κάπως lame) αστεία σου… κράτα τον. Γιατί τέτοιες σχέσεις, στην εποχή του swipe, είναι πιο σπάνιες κι από match χωρίς “μείνε ενεργός για να συνεχίσετε να συνομιλείτε”.
Κι εσύ τι λες; Γιατί πιστεύεις πως οι σχέσεις δεν κρατάνε πια; Γράψε μου στα σχόλια – να κάνουμε συζήτηση, όχι μόνο ραντεβού! 😉
Άννα Μαρία
Life Coach
Μέλος Γραφείου Γνωριμιών Ευτυχείτε